Pressemeddelelse

Rasmus Jakobsen var entreprenør på Årets Byggeri 2020

Entreprenør virksomhed Rasmus Jakobsen A/S sætter en ære i at renovere bygninger efter gamle håndværkstraditioner og denne ekspertise er udnyttet til fulde ifm. renoveringen af Maltfabrikken i Ebeltoft. Det har været en spændende opgave at være med til at ændre et innovativt industriminde til et kultursted.

Ny Malt som er navnet på Maltfabrikken, er gennem tiden blevet kaldt ”Den Røde Dame” pga. sin karakteristiske farve og facon. Maltfabrikken blev opført i 1861 og har, indtil den lukkede i 1998, været genstand for knopskydninger i form af udvidelser for at tilpasse sig tidens krav. Maltfabrikken lå øde hen et par årtier, inden der blev udskrevet en projektkonkurrence, som skulle omdanne det gamle vartegn til et miljø for kulturelle, private og offentlige udfoldelsesmuligheder. Det er Praksis Arkitekter, der står bag transformationen og nyskabelsen af de ikoniske røde fabriksbygninger. I marts 2020 stod projektet færdigt.

”Det har været et spændende projekt for os” udtaler projektchef og medejer Hans Henrik Møller. ”Det ligger rigtigt godt til os som virksomhed. Vi har en egenproduktion der har erfaring med og interesse for renovering efter gamle håndværksmæssige traditioner. Det er et must i en sag som denne. Det er af helt afgørende betydning, at vi har folk på pladsen, der har sans for detaljerne og kan træffe de helt rigtige beslutninger i rådgiverens ånd. Gennem hele projektet har det været utroligt vigtigt for os at inddrage specialister og de helt rigtige leverandører, for at opnå et topresultat. Det udfordrende i at få nyt og gammelt murværk til at mødes og den bæredygtige tanke om at genbruge de ressourcer vi har, kan vi rigtig godt lide”.

Kristian Krog, Maltfabrikkens direktør udtaler sig om samarbejdet med Rasmus Jakobsen.

”Det vigtige ved transformation, som vi jo kalder forvandlingen af Maltfabrikken er, at man i restaureringstilgangen har en respekt for det der er der i forvejen og det der bliver føjet til. Det handler meget, om materialerne og måden man gør det på, sensibiliteten i at tilgå projektet. Det er bestemt ikke lige meget, om man bruger en kalkmørtelfuge eller en gummifuge. Det er ikke lige meget om den fremstår blød i kanten eller om den er hårdt strøget. Det er de overvejelser, der giver det færdige resultat. Jeg synes vi har haft en rigtig god proces sammen med Rasmus Jakobsen i forhold til dialogen omkring udtrykket. Vi har hele tiden været inde og lave referenceprøver. Jeg har næsten dagligt været i dialog med murer Poul Juul Holst fra Rasmus Jakobsen. De steder hvor vi så ikke lige ramte det ønskede resultat i første omgang, prøvede vi bare igen. Man kan ikke bare sige, at man laver en mockup og så kører efter den. Alle steder støder gammelt og nyt sammen. Der er forskellige opgaver i næsten hvert et rum, man går ind i. Man kan se nye murerfelter, der står skarpt op mod noget, som står fuldstændigt forfaldent, noget der nærmest ikke har bevæget sig siden fabrikken, lukkede i 1998. Det er de kontraster der gør, at det bliver interessant at være her. Det taler både til folk, der er ældre, folk der er arkitektur interesseret og folk der bare godt kan lide smukke ting. De unge der kommer her siger, at det er cool, at man flere steder stadig kan se graffitien” slutter Kristian.

Poul Juul Holst er murer og har været ansat hos Rasmus Jakobsen siden 2015 udtaler
”Det er spændende at arbejde på sådant et projekt. Her er ingen lige linjer eller faste tegninger over hvordan hver enkelt detalje skal udformes. Jeg kan godt lide, at jeg som håndværker får stor indflydelse på udformningen. Det er min faglighed der gør, at vi får det nye til at passe ind i det omkringliggende murværk.  Det gælder både udenfor og inden døre på Maltfabrikken.”

Pouls hjerte banker for Maltfabrikken. Han er stolt over, at projektet er kåret af byggebranchen som ”Årets Byggeri 2020” og vinder af Loop Design Award 2020 og sidst, men ikke mindst er indstillet til Mies van der Rohe Award, som først afgøres i april 2022.

”Det har været et spændende projekt, hvor samarbejdet mellem rådgiverne har fungeret til UG. De rigtige løsninger er fundet og de gode beslutninger er truffet, for at komme frem til det ønskede flotte resultat, som tager nøje hensyn til denne unikke bygningsarkitektur og historie”.

”Fremdriften på en renoveringsopgave kan ikke sammenlignes med nybyggeri. Vi har været mere følsomme overfor årstidernes skiften end vi er ved normale byggeprojekter. Det duer ikke at stå at mure i frost og sne, når man arbejder med rene kalkmørtler. De gamle håndværksteknikker kræver også længere tørretider, end nutidens murerarbejde gør”. Udtaler Poul.

Transformationen af Maltfabrikken startede, for Rasmus Jakobsens vedkommende, i april 2018. Opgaverne har været mangeartede med alt inden for nybyggeri, ombygning, tilbygning og renovering. Der har gået mellem 3 og 10 mand på projektet, frem til aflevering i marts 2020. Foruden murerentreprisen stod Rasmus Jakobsen også for element-, jord-, beton-, kloak- og dele af tømrerentreprisen.

Fakta

Rasmus Jakobsen er en solid bygge- og entreprenørvirksomhed med stærke kompetencer til at varetage byggerier og store komplekse entrepriser.

Bygge- og entreprenørfirmaet Rasmus Jakobsen beskæftiger i dag ca. 100 medarbejdere, fordelt på faglærte inden for jord-, kloak-, beton- og murerarbejde, arbejdsmænd og projektledere. Gruppen af projektledere består af medarbejdere med kompetencer indenfor alle entrepriseformer, projekteringsledelse og kan varetage de fleste typer byggerier. Firmaet har adresse i Aarhus samt i Grenaa.

Fundamentet for virksomheden er troværdighed. Det er vigtigt for murermester Klaus Jakobsen og hans medarbejdere, at de står ved deres aftaler og at de gennemfører deres projekter til aftalt tid og økonomi. Hos Rasmus Jakobsen ved man, at det er en forudsætning for at være med helt fremme, at levere projekter til konkurrencedygtige priser samt at sikre gode og spændende opgaver til medarbejderne.

Firmaet tilbyder udførelse af byggerier i fag- hoved- og totalentreprise. De kan starte fra et færdigtegnet projekt eller hjælpe med projektering, helt fra den indledende skitse. Ved totalentreprise samler de et team af relevante rådgivere, så de sikrer at have viden netop til dette byggeri.

Bygge- og entreprenørfirmaet tilbyder udførsel af fagentrepriser indenfor jord-, kloak-, beton- og murerarbejde. Entrepriserne gennemføres med egne håndværkere, hvilket gør dem meget fleksible under udførelsen.

null

null

Se video

Hvem er vi